14.09.2024
Bez glutena, kremasta i ukusna: Torta Slavice Rokvić oduševila domaćice, evo i recepta
Ako savršena žena postoji, onda je supruga pokojnog Marinka Rokvića najbliža tom idealu. Objave na njenom Instagramu prepune su saveta upućenih ...
27.08.2024
10:02
Za savršeno mekano i sočno meso, ključno je mariniranje.
Korišćenje marinade može značajno poboljšati ukus i teksturu mesa, ali samo ako se pravilno primenjuje. Da biste postigli savršen rezultat, važno je znati kako sastojci marinade utiču na meso i kako ih koristiti na pravi način.
Marinada sa kiselinom, poput limunovog soka ili sirćeta, pomaže da meso omekša, dok ulje i začini dodaju bogatstvo ukusa. Takođe, polako pečenje na nižoj temperaturi zadržava sokove unutar mesa, čineći ga sočnim.
Važno je meso nakon pečenja ostaviti da odmori nekoliko minuta pre sečenja, kako bi se sokovi ravnomerno rasporedili.
Marinada je kombinacija soli, kiseline i masnoće, a svaki komad mesa zahteva drugačiji odnos ovih sastojaka. So pomaže u zadržavanju vlage u mesu, ali preterivanje može dovesti do isušivanja.
@mayafit30 Marinada sa svinjske snicle #tasty#schwinefleisch #schwine #meat #svinjetina#marinada #fypシ ♬ Insane – Summer Walker
Kiselina omekšava meso, dok masnoća pomaže u dodavanju bogatog ukusa. Za masnije komade govedine, bolje je koristiti više kiseline i soli, dok nemasniji komadi zahtevaju više masnoće i manje soli.
Svinjetina, iako masna, takođe zahteva dovoljno kiseline kako bi vlakna mesa bila mekša i sočnija.
Kada marinirate ribu, so dodajte neposredno pre kuvanja, jer je riba delikatna i može se raspasti ako predugo stoji u marinadi. Umesto soka od limuna, koji može „skuvati“ ribu, koristite rendanu koricu limuna za aromu bez preterane kiseline.
Eksperimentisanje s različitim ukusima može dodati novu dimenziju vašim jelima. Kombinujte maslinovo ili suncokretovo ulje sa sokom limuna, jogurtom, sokom od narandže ili paradajza, a dodajte i aromatične začine poput belog luka, svežeg začinskog bilja, ili đumbira.
Pre nego što stavite meso u marinadu, obavezno probajte mešavinu. Ukoliko vam marinada ne odgovara dok je probate, ni meso neće imati dobar ukus.
Važno je uskladiti sastojke marinade sa tehnikom kuvanja. Ako, na primer, koristite med u marinadi, prženje mesa u tiganju može dovesti do zagorevanja šećera.
Pre stavljanja mesa na roštilj ili u tiganj, obavezno obrišite višak marinade ubrusom, kako bi meso bilo gotovo suvo i kako biste izbegli da šećeri iz marinade izgore.
Čak i ulje u marinadi može izazvati probleme ako ga ima previše. Višak ulja na visokim temperaturama može zadimiti prostoriju ili čak izazvati vatru, što može negativno uticati na ukus jela.
Uz ove savete, vaše marinirano meso biće sočno, ukusno i bez nepoželjnih posledica.
Slične teme:
Kad Pančeta zasuče rukave niko ne ostaje gladan: Isprobajte rolat sa mesom po receptu Sandre Bugarski
Najbolja marinada za piletinu: Tajna je u sastojku koji meso čini još mekšim
Nataša uživa u pisanoj reči i kreiranju sadržaja različitog žanra. Novinarsku profesiju, u kojoj je nešto više od deset godina, ne doživljava kao zanat već kao stvaralačku igru i izazov. Posao urednika portala posaljirecept.rs će sa simpatijama pamtiti, kao i pisanje za b2b izdanja Hoteli & Restorani, CafeBar & Restoran, magazin La Cucina Italiana itd. Trenutno je u novoj ulozi i kreira za starmagazin.svet-scandal.rs
IZVOR: Starmagazin
SLIKE: Freepik / azerbaijan_stockers, Racool_studio
14.09.2024
Ako savršena žena postoji, onda je supruga pokojnog Marinka Rokvića najbliža tom idealu. Objave na njenom Instagramu prepune su saveta upućenih ...
09.09.2024
Tokom učešća u rijaliti programu ”Zadruga” Ermina Pašović osvojila je srca publike. Osim što se odlično snalazi pred kamerama, dobro joj ide i u ku...
06.09.2024
Bivša rijaliti učesnica i supruga Marka Miljkovića, Luna Đogani, obradovala je fanove receptom za čuveni kolač sa višnjama kome niko ne može da odo...
04.09.2024
Salata od krastavca, koju u nebrojeno varijanti priprema mladi influenser Logan, nije samo još jedan sezonski recept. Ova salata od krastavca je...
29.08.2024
Ledeno nebo je kolač koji osvaja svojim mekanim biskvitom i bogatom kremastom teksturom. Ova poslastica se priprema jednostavno i od dostupnih s...